EURopean hEroes of Kwowledge: Argonauts (EUREKA)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σχέδιο ?EURopean hEroes of Kwowledge: Argonauts? (EUREKA) είναι ένα από τα 4 σχέδια σχολικών συμπράξεων (ανταλλαγή καλών πρακτικών) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (KA229) που εγκρίθηκαν για το Γυμνάσιο Σοφάδων. Έχει διάρκεια 2 έτη, από 1.9.2019 έως 31.08.2021 και η γλώσσα στην οποία θα υλοποιηθεί είναι η αγγλική. Τα σχολεία ? εταίροι μας είναι 3 και είναι τα ακόλουθα:

  1. Το Γυμνάσιο I.I.S.S.”ORIANI-TANDOI” που βρίσκεται στην πόλη Κοράτο, στην Ιταλία, το οποίο είναι και ο αιτών οργανισμός.
  2. Το σχολείο ?Colegiul National? που βρίσκεται στην πόλη Ιάσιο της Ρουμανίας.
  3. Το σχολείο ?Mugla Sehit Altug Pek Anadolu Lisesi? στην πόλη Merkez της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών θα πραγματοποιηθούν 3 κινητικότητες μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Σοφάδων.

Το “EUREKA, “Ευρωπαϊκοί ήρωες της Γνώσης: Αργοναύτες” είναι ένα έργο που συνδέεται βαθιά με τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, της διδασκαλίας και της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Η συνεργασία ανάμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες – την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία βασίζονται σε ερευνητικές δραστηριότητες αναφορικά με κοινές ρίζες στην Ευρώπη, μέσω της γνώσης της αρχαίας λογοτεχνίας, κλασικών αντικειμένων, όπως η ελληνική και η λατινική γλώσσα.

ΣΤΟΧΟΙ

Το EUREKA σημαίνει ότι θέλουμε να βρούμε τη λύση για κάθε πρόβλημα που οφείλεται σε προκαταλήψεις, μισαλλοδοξία, ρατσισμό. Έχουμε βρει ευρωπαϊκές κοινές πολιτιστικές ρίζες που μελετούν τη διαδρομή των αρχαίων ήρωων (στην Οδύσσεια του Ομήρου, στο ποίημα του Αργοναυτών του Απόλλωνα Ρόδου και στον Βιργκίλιο Αινεειά). Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν για να επιτευχθούν στόχοι που προέρχονται από συγκεκριμένες προτεραιότητες. Η κοινωνική και εκπαιδευτική αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και η συμβολή της στην δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στις οποίες έχουν καθοριστεί οι στόχοι. Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα της ομάδας μας είναι η προώθηση της ανοικτής εκπαίδευσης και της καινοτόμου πρακτικής σε μια ψηφιακή εποχή. Το έργο στοχεύει:

  • στον εμπλουτισμό των γνώσεων για τους διάφορους πολιτισμούς χάρη στην προσωπική σχέση με τους εταίρους του εξωτερικού,
  • στην εκτίμηση πολιτισμικών διαφορών και ομοιοτήτων,
  • στην εξάλειψη των προκαταλήψεων που προκύπτουν μεταξύ των νέων από τις διαφορές στον πολιτισμό, με την κοινή χρήση πολιτιστικών ριζών, λογοτεχνικών παραδόσεων και πάθους προς την ιστορία της τέχνης,
  • στο να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες σε πραγματικό κοινωνικό πλαίσιο και
  • στην προώθηση της βελτίωσης των σκληρών και ήπιων δεξιοτήτων.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Ένα θεατρικό έργο που θα παιχτεί στην αγγλική γλώσσα, βασισμένο σε μύθους για τους αρχαίους ήρωες.
  • Ένα ψηφιακό φυλλάδιο, όπου θα συλλέξουμε πολυμεσικές παρουσιάσεις (εικόνες, αποσπάσματα και βίντεο).
  • Ένας διαγωνισμός σχεδίου κοστουμιών για τους θεατρικούς χαρακτήρες.
  • Μια παράσταση “tableaux vivants”, που συνδέεται με τους πιο διάσημους πίνακες των μύθων.
  • Ένα blog και μια ιστοσελίδα του έργου.
  • Ένα σχέδιο eTwinning

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.